HD: rådet att introducera en smak i taget till bebisar har de flesta redan gått ifrån, man vet ju fler smaker en bebis får prova desto mer accepterar de olika smaker när de är äldre. Nu börjar det diskuteras om inte detsamma gäller för konsistens.

Logoped Emma Gotthardsson som jobbar inom barn- och ungdomshabilitering i Malmö uttalar sig om sk baby-led weaning:

– Man behöver få känna konsistens också. De flesta jag pratar med landar i att man gör både och. Man ger puréer, och gröt som man vet innehåller järn, men också mat i mindre bitar.

Risken är att barnet äter mest av det som är lättast att få i sig, och utan varken burkmat eller purérecept av proffs krävs det större eftertanke från föräldrarna.

Risken att sätta i halsen tycker Emma Gotthardsson ska tas på allvar.

– Man ska inte ta onödiga risker. När man är sex månader kan man inte tugga särskilt effektivt, det man kan göra är att trycka med tungan upp mot gommen. Runt nio månader börjar de kunna föra mat från sida till sida i munnen. Tuggfunktionen utvecklas fram till 36:e månaden, och inte ens då är den helt färdig. Vår generella rekommendation är att föräldrar ska bestämma vad som serveras och när, och barnet ska bestämma hur mycket det äter, säger Emma Gotthardsson.

Logopeder har kunskap om barns ät- och sväljutveckling, något som kanske inte är så känt bland allmänheten.

Tidigare blogginlägg om barn och ätande:

Barn med ätsvårigheter uppmärksammas i media

Ätsvårigheter och logopedi i Metro

Om ätsvårigheter hos Malou

I tidningen Logopeden skrevs det om ätsvårigheter hos barn i nr 1 2016