Seminarium kring Tidiga kommunikationsinsatser vid ALS med John Costello

Laddar Karta...

Datum/Tid
Date(s) - 09/05/2018
10:00 f m - 4:00 e m

Plats
Sahlgrens aula

Kategorier Inga Kategorier


Dart kommunikationscenter vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset ordnar i samarbete med ett antal andra aktörer i Göteborg årligen Kommunikationskarnevalen, en konferens kring kommunikationsstöd med deltagare från hela Norden. I år äger konferensen rum 7-8 maj och har temat ny teknik och möjligheter. Logoped John Costello, chef för en stor kommunikationsenhet på barnsjukhuset i Boston, USA, är en av huvudtalarna. John har de senaste åren i sin egen gärning främst ägnat sig åt personer med ALS. John har lett ett projekt kring tidiga insatser (early intervention) när det gäller kommunikation hos patienter med ALS, som varit mycket framgångsrikt och sprider sig i USA. John jobbar då också med senaste teknik dvs voice- och message banking. Personen med ALS spelar in sin egen röst (voice banking eller röstlagring) och anpassar även ett ordförråd med olika fraser och meddelanden (message banking eller meddelandelagring) – för att kunna ha tillgång till ett mycket personligt kommunikationshjälpmedel, den dagen då det börjar behövas.

Eftersom vi nu har John här såg vi möjligheten att ordna en helt separat dag krig ALS och kommunikationsstöd – med fokus på tidiga insatser och användning av nya tekniska möjligheter. John kommer att visa en del av detta även under den stora konferensen – men för att kunna fördjupa sig i ALS-problematiken erbjuder vi nu en egen dag. ALS och kommunikationsstöd-dagen kommer att äga rum den 9 maj i Sahlgrens aula preliminärt kl 10-16. I denna lokal finns också faciliteter för att kunna vara med på distans.

 

Skicka dina kontaktuppgifter till malin.sixt.borjesson@vgregion.se för fullständigt program med information om kostnad och anmälningsförfarande!