The young language learner: from brain mechanisms to intervention

Laddar Karta...

Datum/Tid
Date(s) - 14/03/2018
3:00 e m - 5:00 e m

Plats
G-salen

Kategorier


2018 års Curt von Euler-föreläsning hålls av professor Janne von Koss Torkildsen från Oslo universitet. Hennes forskning fokuserar på språktillägnande och språkstörningar utifrån ett kognitivt och neuralt perspektiv. Hon har också utvecklat ett program för att träna ordförråd hos barn tillsammans med kolleger vid institutionen för specialpedagogik.

The young language learner: from brain mechanisms to intervention

Eftersom språkproduktionen hos små barn är begränsad kan det vara svårt att få tillförlitlig information om hur de lär sig ord. Under de senaste decennierna har elektrofysiologiska tekniker etablerats och detta ger oss möjlighet att undersöka både språkförmågan och språkinlärningsprocessen i realtid. Barn som är riskzonen för språk- och/eller lässvårigheter har ett annorlunda sätt att processa ord vilket visar sig redan under de första levnadsåren. Dessa skillnader kan vara relaterade till förmågan att extrahera statistiska signaler från den omgivande språkmiljön. Att skräddarsy språklig input för att stötta barnets statistiska inlärningsmekanismer kan därför vara en lovande metod för att utveckla effektiv språklig intervention.

Föreläsningen anordnas i samarbete mellan institutionen för lingvistik, Stockholms universitet, Nobelinstitutet för neurofysiologi och CLINTEC vid Karolinska institutet. 

 

 

 

No Comments Yet

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.